Het verschil tussen een betalingsherinnering en een laatste aanmaning?

Simpel: een laatste aanmaning is een betalingsherinnering, maar dan wel de allerlaatste. Maar, er zijn nog wel een paar regels aan verbonden…..

Voor bedrijven en consumenten gelden er verschillende regels en wetten voor het versturen van een betalingsherinnering of een laatste aanmaning. In deze blog leggen wij uitgebreid uit welke eisen er van toepassing zijn voor zowel consumenten en bedrijven.

Waar moet een aanmaning voor consumenten aan voldoen?

  • Na het verstrijken van een betalingstermijn moet de consument minimaal een schriftelijke aanmaning ontvangen voordat je een incassobureau mag inschakelen;
  • De consument moet worden geinformeerd over de gevolgen van een niet tijdige betaling;
  • De consument moet minimaal 15 dagen de tijd krijgen om de factuur alsnog te betalen, zonder kostenverhoging;
  • Wanneer de consument niet binnen 15 dagen betaalt (of een andere termijn van minimaal 15 dagen) dan mag je een incassobureau inschakelen. Vermeld daarom in de aanmaning de exacte incassokosten die in rekening worden gebracht wanneer de factuur niet binnen 15 dagen wordt betaald. Doe je dat niet dan mogen er geen incassokosten in rekening worden gebracht.

Wanneer stuur ik de laatste aanmaning?

Wanneer u een of meer herinneringen heeft verstuurd en u heeft helaas nog geen betaling tegemoet kunnen zien, kunt u ervoor kiezen om een laatste aanmaning te sturen. Wanneer ook dit niet werkt kunt u contact opnemen met het incassobureau. Ook is het mogelijk om via Incassonet uw laaste aanmaning te versturen.

”Let op! Termijn moet duidelijk vermeld worden”

Voorbeeld: Moet binnen 15 dagen betaald worden= fout.

Hoe het wel moet: 15 dagen na ontvangst van deze aanmaning. Let ook op dat de factuurdatum/dagtekening goed vermeld wordt.

Welke kosten mogen worden berekend? (Kosten zijn berekend volgens de WIK)

Wanneer er een incassozaak wordt opgestart worden daarbij de volgende kosten bij berekend. (januari 2018)

Bedrag Tarief
Over de eerst 2.500, – 15% – Met een minimum van 40 euro
Over de volgende 2.500, – 10%
Over de volgende 5.000- 5%
Over volgende 190.000- 1%
Over de volgende 800.000,- 0,5% Maximaal 6.775, – euro

U kunt ook zelf gemakkelijk en snel de incassokosten berekenen met behulp van onze calculator. Let op: de incassokosten moeten berekend worden volgens de wet incassokosten.

Wel of niet BTW over incassokosten?

Of over de incassokosten ook nog BTW mag worden berekend, is afhankelijk van de vraag of de schuldeiser zelf Btw-plichtig is. Als dat zo is (en de schuldeiser dus zelf BTW kan terugvragen aan de fiscus) dan mag een incassobureau geen BTW over de incassokosten berekenen. Is de schuldeiser niet Btw-plichtig, dan is het bedrag aan BTW voor hem een ‘schadepost’ omdat dit bedrag niet kan worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Op dat moment zal een incassobureau ook BTW over de incassokosten berekenen en wordt aan de schuldenaar dus een hoger bedrag in rekening gebracht. Dus het incassobureau bekijkt dit als volgt:

1) is schuldeiser Btw-plichtig -> dan geen BTW over de incassokosten

2) is schuldeiser niet Btw-plichtig -> dan wel BTW over de incassokosten.

Waar moet een aanmaning voor bedrijven aan voldoen?

Voor bedrijven gelden andere regels dan voor consumenten. Zo is het dat bedrijf niet verplicht om een aanmaning te versturen, maar gelijk een incassobureau mag inschakelen na uitblijven van reactie.

Onderstaand de regels voor een betalingstermijn voor bedrijven:

  • Bedrijven moeten facturen binnen 60 dagen betalen, tenzij ze dat anders hebben afgesproken.
  • Is er geen betalingstermijn afgesproken? Dan moeten bedrijven de factuur binnen 30 dagen betalen.
  • Een betalingstermijn van langer dan 60 dagen mag alleen als u kan laten zien dat dit voor geen van beide partijen nadelig is.
  • Grote ondernemingen mogen geen langere betalingstermijn dan 60 dagen gebruiken voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en zelfstandig ondernemers als leverancier of dienstverlener.

{content-aanmaning}